Bryllupsskikker

Et vennepar skal feire bryllupet sitt snart. I den forbindelse lurer jeg på om noen er mer bevandret i bryllupsskikker enn meg. Jeg har i en del bryllupper opplevd at man har sendt rundt ei kjevle som alle gjestene skal signere før den overrekkes brudeparet (eller er det bare bruden?). Vet noen bakgrunnen for denne skikken?

Har foresten også behov for et kort sitat som kan brukes til denne anledningen. Om kjærlighet, vennskap, ekteskap eller noe i den duren. Må ikke være for langt siden det skal broderes på et bånd av begrenset lengde.

Vist 2389 ganger. Følges av 4 personer.

Kommentarer

En mann kom sent hjem en kveld, eller rettere sagt tidlig morgen. I døra ble han møtt av kona, en meget sint sådan, utstyrt med kjevle i hånden. “Jasså, du drikker og drikker og drikker!”, nærmest ropte hun mens øynene lynte. “Ja”, svarte mannen spakt, “og du baker og baker og baker!”

Tipsside rimelig kjedelige tips, men dog…

Er bruden som skal ha kjevlet, er vel en trønderskikk? Ble en gang vekt midt på natta av lystige damer som forklarte at de skulle kjøpe kjevle, de hadde glemt det. Forsto ingenting, men solgte dem det, er det rart man slutter som diskenspringer?

Takker. Bruden er polsk og brudgommen indisk. De har bedt meg om å være konsulent på de norske bryllupsskikkene. Jeg er absolutt ikke kompetent til det, men må prøve å gjøre mitt beste. Det skal bli en intressang kveld med en vanvittig røre av ulike kulturer.

Høres spennende ut. Liker ikke å holde taler, har gjort det en gang i bryllup, en må være så utrolig forsiktig for ikke å støte noen, der er jeg ikke flink!

Sofie, jeg er overhodet ikke bevandret i bryllupsskikker, giftet meg borgerlig uten noe krimskrams! Men kanskje har Mona Grudt litt peiling? Verd en kikk kanskje

Takk for tipset. Har sjekket noen bryllupssider på nettet også. Men det er jammen mye rart man skal manøvrere seg gjennom.

Taler er jo et eget kapittel for seg. Men akkurat i dette bryllupet håper vi det ikke blir alt for mange. Blir et sabla rot om det må oversettes til fire forskjellige språk.

Hehe, kom på et lite sitat: “Elsk din mann og stopp hans hoser, da blir livet en dans på roser”! Men siden stopping av hoser er gått helt av moten må det sikkert skrives om litt!

Det skader ikke om det var elsk din kone og stopp hennes hoser i dette tilfellet;) Tror jeg trenger noe mer likestilt til dette paret. Hun er allerede mer enn flink nok.

Bare fantasien setter grenser her Sofie! Ler!

Ikke misforstå det jeg skrev i forrige kommentar. Han er flink altså! Og prøver gjerne, men han har ikke samme erfaring og bakgrunn, og hun er for snill til å slippe han orntlig til. De burde ha flere fristunder sammen til å nyte samlivet. Det er iallefall mitt vestlige syn;)

Jeg fikk ikke sove og sto opp og fikk se dette morsomme temaet. På Google fant jeg èn koselig gammel bryllupsskikk som kanskje kunne være litt romantisk: Om kvelden når det var tid å gå til sengs, skulle brud og brudgom geleides hver for seg til brudeloftet der de skulle tilbringe sin første natt sammen. De som fulgte dem skulle bære et tent lys.

Ellers er det jo bryllupskaken og skjæringen av den (men det er kanskje ikke noe typisk norsk). Om dette sto det å lese følgende:

Det å skjære opp kaken er heller ikke noe man kan ta lettvint på. Også her finnes det skikker og tradisjoner. Det første stykket skal brudeparet skjære sammen. Dersom denne tradisjonen ikke blir fulgt risikerer brudeparet å bli barnløse. Bruden legger sin høyre hånd på kakespaden og så legger brudgommen sin høyre hånd over. Noe annet de to kan gjøre for å bli lykkelige er å mate hverandre med kaken. De skal også spise det siste kakestykket sammen. Også gjestene i et bryllup har et visst ansvar for hvor lykkelige brudeparet vil bli. Alle gjestene må spise av kaken, ellers bringer det ulykke for brudeparet.

Så er det talerekkefølgen:

Brudens far
Brudgommen
Bruden (om hun ønsker)
Hennes forlover
Hans forlover
Brudgommens far
Brudens mor
Brudgommens mor
Besteforeldre/Faddere
Søsken
Venner

I morgen når folk står opp, håper jeg det er flere sonemedlemmer eller andre som leser dette, som kan bidra med noen gamle bryllupstradisjoner.

Finner en bok her som skal være standardverket om norske bryllupsskikker gjennom tidene, Bjarne Hodne: Der sto seg et bryllup, link

Om brudevals:

Etter vielse og bryllupsmiddag, er det vanlig i norsk bryllupstradisjon at brudeparet åpner dansefesten med en brudevals. Ønskes en mer høytidsstemt og organisert innledning, kan man også åpne med polonese (innmarsj) før brudevalsen.

Her kan det komme mye intressant etterhvert skjønner jeg. Gleder meg:) Er det ikke noe om at et stykke av kaken må spares (dvs fryses) til bryllupsdagen året etter?

En flaske av den beste konjakken eller likøren skal spares, og sprettes og drikkes på sølvbryllupsdagen!

Det skal jeg huske.

Jeg er ingen flink taler, for jeg har så lett for å bli rørt i slike sammenhenger. Men til dem som gruer seg vanvittig fordi de er forpliktet til å si noen ord, så kanskje det går an å gjøre som jeg til mine barnebarns konfirmasjon: Skrive “talen” ut på et pent papir, på datamaskinen. Rulle “talen” sammen og binde et silkebånd rundt, og legge den på hver kuvert. Denne talen ble lest når gjestene følte de hadde anledning til det ved bordet, den opptok ingen lang felles tid og sist men ikke minst – den er blitt tatt vare på av flere av gjestene.

Et kort sitat om kjærlighet som du etterlyste: “Kjærlighet er maidagen i vårt hjerte”. Sagt av Disraeli

Ekteskapet holder lenge med 10% kjærlighet og 90% viljen til at det skal vare.

Det er mange norske matskikker for bryllup, Fra jeg var liten husker jeg at Sodd var mye brukt. Det var det deilige namdalssoddet som lignet en herlig fersk suppe med grønnsaker og noen nydelig krydrete egg/mel-boller oppi. Det finnes massevis av lokale varianter av sodd, men jeg synes vår variant overgår alle (selvsagt).
Faktisk så valgte de kongelige også Sodd til en stor fest, husker ikke i farten hva det var, om det var MetteMarits og Haakons bryllup eller sølvbryllupet til kongeparet.
Dessert etterpå, der husker jeg ikke hva som var vanlig.
Nå har vel sikkert hver landsdel sine gamle matskikker for bryllup.

Sodd er fast tradisjon både i barndåp, konfirmasjon, bryllup og begravelser mange steder i Trøndelag. Men jeg kan (dessverre) med sikkerhet si at den tradisjonen ikke blir å finne i dette bryllupet.

Takker for alle innspill så langt, mange gode tips her. Hører gjerne om flere:)

Annonse